Behaviour Archives

ibu-kucing

Alangkah luluhnya hati apabila pulang dari kerja melihat Comel membaham anaknya yang berusia sebulan lebih.. Anaknya yang paling comel bewarna putih dengan hidung merah jambu.

“Apasal dengan kau ni Comel! Makanan semua aku dah sediakan!” Marah betul Siti dengan kucingnya itu.. Tak sangka kucingnya yang begitu manja sanggup bertindak ganas memakan anaknya yang masih baru dilahirkan. Klik Untuk Baca Lebih Lanjut

5 Tips Mudah Menghalang Kucing Anda Bergaduh

kucing-bergaduh

Jika anda mempunyai 2 atau lebih kucing pasti anda akan menghadapi situasi dimana kucing-kucing ini bergaduh. Ada kucing yang mudah menerima kehadiran kucing baru, ada yang pantang bertemu.. Pasti nak bergaduh!

Di dalam artikel ini kami akan kongsikan beberapa tips yang anda boleh cuba pada kucing-kucing anda untuk mengurangkan ketegangan diantara mereka. InsyaAllah dengan kesabaran anda dapat melihat mereka hidup dengan lebih harmoni aman dan damai 🙂 Klik Untuk Baca Lebih Lanjut

litter-box-kucing

Menjadi satu masalah besar kepada pemilik kucing apabila kucing anda tiba-tiba tidak mahu menggunakan litter box yang tersedia untuknya. Sudah berbulan-bulan dia gunakan litter box itu tetapi suatu hari dia tidak lagi membuang najisnya pada tempat biasa.. Kenapa ya?

Kucing adalah haiwan “habitual” iaitu mempunya tabiat yang konsisten.. Bermakna jika sebelum ini dia dah biasa buat sesuatu perkara, dia tidak suka persekitarannya terganggu. Dia merasa “tenang” dengan persekitaran yang konsisten. Tetapi bila kucing yang sudah biasa membuang najis di litter box tiba-tiba tidak mahu menggunakannya tentu pelik kan? Klik Untuk Baca Lebih Lanjut

Kenapa Kucing Pancut? Ini 5 Cara Mudah Untuk Mengatasinya!

kucing-pancut

Kalau anda dah bela kucing, terutamanya yang jantan, untuk tempoh masa tertentu, anda mesti akan perasan perangai kucing jantan yang suka memancut.

Kadangkala dia pancut dekat sofa, dinding atau mana-mana objek yang vertikal. Bila ia terjadi stress dibuatnya, habis satu rumah bau kencing kucing 🙁 Klik Untuk Baca Lebih Lanjut

×
Like kami di Facebook bersama 150,000 fans lain!
×
Jangan Layan Sorang!
Klik sini untuk SHARE