5 Tips Mudah Menghalang Kucing Anda Bergaduh

kucing-bergaduh

Jika anda mempunyai 2 atau lebih kucing pasti anda akan menghadapi situasi dimana kucing-kucing ini bergaduh. Ada kucing yang mudah menerima kehadiran kucing baru, ada yang pantang bertemu.. Pasti nak bergaduh!

Di dalam artikel ini kami akan kongsikan beberapa tips yang anda boleh cuba pada kucing-kucing anda untuk mengurangkan ketegangan diantara mereka. InsyaAllah dengan kesabaran anda dapat melihat mereka hidup dengan lebih harmoni aman dan damai 🙂 Klik Untuk Baca Lebih Lanjut

kucing-terkenal

Kucing adalah haiwan kesayangan ramai.. Jadi tidak hairanlah mereka sering diambil sebagai watak penting didalam pembikinan kartun ataupun filem. Di dalam post kali ini kita akan melihat 10 watak fiksyen terkenal yang dimainkan oleh seekor kucing 🙂

Klik Untuk Baca Lebih Lanjut

litter-box-kucing

Menjadi satu masalah besar kepada pemilik kucing apabila kucing anda tiba-tiba tidak mahu menggunakan litter box yang tersedia untuknya. Sudah berbulan-bulan dia gunakan litter box itu tetapi suatu hari dia tidak lagi membuang najisnya pada tempat biasa.. Kenapa ya?

Kucing adalah haiwan “habitual” iaitu mempunya tabiat yang konsisten.. Bermakna jika sebelum ini dia dah biasa buat sesuatu perkara, dia tidak suka persekitarannya terganggu. Dia merasa “tenang” dengan persekitaran yang konsisten. Tetapi bila kucing yang sudah biasa membuang najis di litter box tiba-tiba tidak mahu menggunakannya tentu pelik kan? Klik Untuk Baca Lebih Lanjut

ferret-kucing

Diatas adalah gambar seekor kucing dan seekor ferret. Dua haiwan berbeza. Mampukah mereka tinggal bersama?

Ini kisah tentang Komari.. Seekor kucing jalanan yang diselamatkan ketika berumur 5 bulan.

Klik Untuk Baca Lebih Lanjut

[PENTING] Baca Artikel Ini Sebelum Memotong Bulu Kucing Anda

kucing-comel

Membela kucing mengajar erti dedikasi dan tanggungjawab.. kerana kita menjaga makhluk yang bernyawa. Seperti manusia, kucing juga perlukan penjagaan yang baik. Cuba bayangkan jika kita tak syampu rambut selama sebulan, pastu tak mandi.. Mesti busuk dan kotor kan? Sama juga dengan kucing, jangan abaikan aspek kebersihan pada kucing anda.

Bagi kucing berbulu panjang, digalakkan untuk grooming sekurang-kurangnya sebulan sekali dan pastikan juga anda menyikat bulu kucing anda seminggu sekali bagi mengelakkan bulunya bergumpal atau dalam istilah bahasa inggeris dipanggil “matted”. Klik Untuk Baca Lebih Lanjut

Litter-Tray-Cake

Litter tray ini nampak macam litter tray kotor biasa.. Tapi jika anda tahu cerita sebenar disebalik litter tray ini mungkin akan membuatkan anda tak lalu makan! kembang tekak sampai boleh termuntah dibuatnya! Klik Untuk Baca Lebih Lanjut

kucing-kena-tinggal

Anda nak balik beraya di kampung, tapi si comel takde siapa nak tengok.. Hmmm apa nak buat ya?

Sebenarnya kami tidak galakkan anda untuk meninggalkan kucing anda dirumah.. Sebaiknya jika anda ingin bercuti dalam tempoh yang lama.. 3 hari keatas misalnya.. Lebih baik anda hantarkan kucing anda ke pusat boarding seperti di Cats Wonderland Hotel.

Tetapi jika anda terdesak kerana boarding penuh dan tiada siapa yang sanggup tengokkan si comel, ada beberapa tips yang boleh anda gunakan untuk memastikan kucing anda selamat dirumah. Klik Untuk Baca Lebih Lanjut

 Page 4 of 5 « 1  2  3  4  5 »
×
Like kami di Facebook bersama 150,000 fans lain!
×
Jangan Layan Sorang!
Klik sini untuk SHARE